close

مقالات

تاریخچه پلکان

تاریخچه پلکان

تاریخچه پلکان در ایراندر لغت هر مرتبه وپایه از نردبان، هریک از مجموع پایه هایی که برای بالا رفتن از سطح زمین به اتاق یا ...

بیشتر
ترفندها و نکته‌های استفاده از چسب چوب در نجاری

ترفندها و نکته‌های استفاده از چسب چوب در نجاری

ترفندها و نکته‌های استفاده از چسب چوب در نجاریچسب چوب یکی از محبوب‌ترین مواد برای اتصال دو قطعه چوبی است. شما می‌توانید ...

بیشتر
انواع چوبهای کم کاربرد

انواع چوبهای کم کاربرد

چوب ممرزچوبی ریز بافت به رنگ سفید تا سفید مایل به کرم و سخت و نیمه سنگین است. این چوب در مقابل ضربه و سایش مقاومت دارد ...

بیشتر

چالشهای نجاری در زمستان

چالش های نجاری در زمستان چیست؟ با رطوبت و سرما چه کنیم؟نجاری در زمستان و هوای سرد چالش‌ها و مشکلات مخصوص به خود را ...

بیشتر
نکته‌های فنی که یک نجار از چوب کاج (نراد روسی) بای

نکته‌های فنی که یک نجار از چوب کاج (نراد روسی) بای

نکته‌های فنی که یک نجار از چوب کاج (نراد روسی) باید بداند چیست؟چوب نراد یا به اصلاح چوب روسی یکی از پرمصرف‌ترین چوب‌های ...

بیشتر
روشهای خشک کردن چوب

روشهای خشک کردن چوب

در اکثر پروژه‌هاي چوبي از صفحه‌هاي صاف استفاده مي‌شود، اما گاهي لازم است چوب را خم کنيد. خم چوب پروژه را منحصر به فرد ...

بیشتر

وارنیش چیست؟ معرفی انواع وارنیش چوب و کاربرد آن در

وارنیش چیست؟ معرفی انواع وارنیش چوب و کاربرد آن در رنگ چوب
وارنیش یکی از پوشش‌های مورد استفاده در صنایع مختلف و به خصوص صنعت چوب است وارنیش را نه تنها بر روی سازه‌های چوبی، بلکه بر روی هر سطح دیگری می‌توان اجرا کرد. اگر در داخل یا خارج خانه خود سازه‌های چوبی داشته باشید، برای اطمینان از افزایش طول عمر سازه باید آن را با پوشش‌های مختلف مقاوم کنید. چوب زمانی که با یک ماده مناسب پوشش داده شود، سالیان سال دوام خواهد داشت. وارنیش نامی آشنا در میان رنگ کارها و علاقه‌مندان به رنگ چوب است.
یکی از مشکلاتی که در میان فعالان صنعت چوب در زمان معرفی وارنیش بسیار به چشم می‌خورد، کلی گویی است! به‌عنوان مثال اگر از یک فرد آشنا با اصول اولیه رنگ کاری بپرسید چطور سطح چوب را پوشش دهم، در جواب می‌گوید: از وارنیش استفاده کنید!
شما به رنگ فروشی مراجعه می‌کنید و درخواست وارنیش می‌کنید… رنگ فروش در جواب می‌گوید چه وارنیشی؟!
شما در این حالت سردرگم می‌شوید و به پاسخ پرسش خود نمی‌رسید. این کلافه شدن‌ها را در گروه‌های تلگرامی مرتبط به صنعت چوب هم می‌بینیم. برخی دوستان در زمان راهنمایی کردن به دوستان دیگر، میگویند برای پوشش چوب از وارنیش استفاده کنید…
نکته اینجاست که وارنیش چیست؟ چگونه باید از وارنیش استفاده کرد؟ ساختار شیمیایی وارنیش چیست؟ معایب و مزایا وارنیش چیست؟ کدام وارنیش مناسب پروژه چوبی ماست؟ و …
وارنیش چیست؟
وارنیش یک اسم کلی هست و به مجموعه‌ای از مواد (لاک و مایعات و واکس‌ها) گفته می‌شود که به‌عنوان یک لایه محافظ بر روی چوب قرار می‌گیرد و عموماً جذب چوب نمی‌شوند و اگر جذبی صورت پذیرد، به صورت سطحی است. وارنیش ها معمولاً شفاف هستند و بی‌رنگ که هیچ‌گونه پیگمنت رنگی ندارد. یکی از انواع وارنیش، نیم پلی استر هست که بی‌رنگ هست و پس از اجرا همچنان طرح و نقش چوب نمایان است. البته برخی وارنیش ها دارای رنگ هستند که رنگ چوب را تغییر می‌دهد. وارنیش در مدل‌های مات، براق و خیلی براق در بازار موجود هستند (کیلر، نیم پلی استر، تمام پلی استر).
در مثالی دیگر برای باز شدن ذهنتان می‌توانیم بگوییم که شاپان یا جوهر یا موادی از این دست که برای تغیر رنگ چوب از آن‌ها استفاده می‌کنند و جذب چوب می‌شود، از دسته وارنیش ها نیستند.
وارنیش ها عمدتاً برای پوشش چوب استفاده می‌شوند و یک لایه سخت، شفاف و محافظ روی چوب تشکیل می‌دهند.
زمان استفاده از وارنیش به دهه‌ها قبل‌تر می‌رسد؛ اما در سال‌های اخیر، نمونه‌های صنعتی از خانواده وارنیش ها به بازار عرضه شده است. از وارنیش های مدرن و صنعتی مورد استفاده در صنعت چوب می‌توان به کیلر، نیم پلی استر، تمام پلی استر، پلی اورتان و … اشاره کرد.
برای درک بهتر از واژه وارنیش و خصوصیات آن باید کمی در مورد خصوصیات آن بدانیم. وارنیش های صنعتی عموماً از سه ماده اصلی رزین، روغن و حلال تشکیل می‌شود. حلال (تینر) از غلظت وارنیش می‌کاهد و به‌راحتی می‌توان با قلم مو یا پیستوله آن را اجرا کرد.
رزین‌های مورد استفاده در وارنیش صنعتی
دو ماده رزین و روغن ایجاد کننده وجه تمایز بین وارنیش ها هستند. نوع رزین و روغن و همچنین نسبت این دو ماده به هر یک از این وارنیش ها ویژگی‌های مخصوص به خود را می‌بخشد. به‌عنوان مثال برای ساخت وارنیش از سه نوع رزین فنولیک (phenolic)، آلکید alkyd و پلی اورتان (polyurethane) استفاده می‌شود.
امروزه بیشتر از رزین پلی اورتان برای ساخت وارنیش استفاده می‌شود و این مورد ناشی از قیمت ارزان‌تر، مقاومت بیشتر در برابر خط و خش و اجرای راحت و تمیز است. بهترین و البته گران‌ترین وارنیش ها از فنولیک ساخته می‌شوند. همچنین می‌توان به ترکیب این رزین‌ها با هم یک وارنیش جدید ساخت.
روغن‌های مورد استفاده در وارنیش:
برای تولید وارنیش از دو روغن تانگ (روغن چوب چینی) و روغن کتان استفاده می‌شود.
از میان این دو روغن، استفاده از روغن کتان متداول‌تر هست که این مورد به خاطر قیمت پایین‌تر آن است. به نظر بیشتر اساتید وارنیش های ساخته شده با روغن تانگ، کیفیت بیشتری دارد.
روغن در صورت قرار گرفتن در معرض هوا، باعث سخت شدن وارنیش می‌شود.
موارد استفاده از وارنیش چوب چیست؟
نکته‌ی دیگری که در مورد وارنیش ها باید بدانیم این هست که جایگاه استفاده از وارنیش در کجاست؟ بیشتر وارنیش ها برای استفاده بر روی سازه‌های چوبی مورد استفاده در داخل ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند.
البته در گذشته از وارنیش ها برای پوشش چوب در فضای باز استفاده می‌شد؛ اما با ورود روغن‌های گیاهی مخصوص چوب دیگر استفاده از وارنیش های فضای آب توجیه فنی و اقتصادی ندارد.
در ساختار وارنیش هرچه نسبت روغن بیشتر از نسبت رزین باشد، انعطاف‌پذیرتر هست و مقاومت بیشتری در برابر رطوبت دارد. همچنین می‌توان با اضافه کردن مواد دیگری، مقاومت وارنیش را در برابر اشعه UV هم بیشتر کرد. از وارنیش های با خصوصیات سخت و شکننده هم در پوشش مبلمان چوبی استفاده می‌شود.
انواع وارنیش
طیف گسترده‌ای از لاک‌های مختلف در بازار موجود هست که با توجه به تعداد بسیار بالای آن پیدا کردن وارنیش مناسب کمی گیج کننده هم هست. در زیر بخشی از وارنیش هایی که ممکن هست در بازار بیابید را به شما معرفی می‌کنیم.
وارنیش آکریلیک:
وارنیش های اکریلیک از نوع وارنیش های پایه آب هستند و به دلایل زیست محیطی و سلامتی بسیار محبوب است.
وارنیش روغنی:
که محتوی روغن‌های خشک کننده مثل روغن الیف یا روغن جلا است که در اثر اکسیداسیون به تدریج سخت می‌شود. وارنیش ‌های روغنی را می‌توان متداول‌ترین نوع وارنیش دانست و شامل وارنیش ‌های پولیش، وارنیش پارکت و وارنیش ‌های مبلمان است.
وارنیش الکلی:
این وارنیش‌ ها از طریق تبخیر جلای خود که معمولاً الکل یا تربانتین است سخت می‌شود. وارنیش ‌های ماستیک، لاک الکل و دامار از نوع وارنیش‌ های الکلی هستند که فوق‌العاده شفاف هستند و به سرعت خشک می‌شوند.
وارنیش ‌های صمغی مصنوعی:
این وارنیش‌ ها دارای خواص مشابه با صمغ‌های طبیعی هستند ولی سرعت خشک شدن آن‌ها زیاد است. از صمغ‌های مصنوعی که در ساخت وارنیش به کار می‌روند، می‌توان صمغ‌های استر، صمغ‌های فنولیک و صمغ‌های الکید را نام برد. وارنیش مات را می‌توان جزء وارنیش‌ های صمغی نام برد. به‌طور کلی متداول‌ترین وارنیش‌ های مورد مصرف در صنایع چوب عبارت‌اند از: وارنیش سخت، وارنیش پولیش، وارنیش الوار وارنیش دامار و …
وارنیش سخت:
این وارنیش برای قسمت‌های داخلی ساختمان به کار می‌رود و بدون درخشندگی خشک می‌شود. خشک شدن این وارنیش‌ ها دوازده ساعت طول می‌کشد. از این وارنیش‌ ها می‌توان برای پوشش آخر مبلمان استفاده کرد که در این صورت پوششی نرم و جالب، بدون نیاز به مالش و پولیش به وجود می‌آید. از نمونه این وارنیش ها می توان به نیم پلی استر یا تمام پلی استر اشاره کرد.
وارنیش پولیش:
این وارنیش از صمغ‌های سخت (صمغ کنگو) و کمی روغن (روغن جلا) درست می‌شود که به تدریج خشک می‌شود. این وارنیش شکننده است ولی می‌توان در اثر مالش با سنگ‌های مالشی، پولیش خیلی خوبی را بر روی آن به وجود آورد.
وارنیش الوار:
این وارنیش گاهی به وارنیش دریایی موسوم است و محتوی مقدار زیادی روغن است که موجب دیر خشک شدن آن می‌شود. وارنیش الوار دارای درخشندگی، سختی و خاصیت ارتجاعی خوبی است و در برابر آب دوام زیادی دارد.
وارنیش دامار:

 یک وارنیش الکلی با شفافیت فوق‌العاده است که به سرعت خشک می‌شود ولی از وارنیش‌ های دیگر نرم‌تر و کم دوام تر است. از این وارنیش برای رنگ کاری تابلوهای هنری و نقاشی استفاده می‌شود. وارنیش‌ های دیگری مثل وارنیش رویه میز، وارنیش استخوان، وارنیش پارکت و وارنیش همرنگی نیز وجود دارند که هر کدام از آن‌ها خواص مخصوص به خود را دارند و برای مقاصد به خصوصی مناسب هستند

بیشتر

پلای وود چیست؟

پلای وود چیست؟ (plywood)
plywood ورقی است که از صفحه‌های چوبی نازک که به هم چسبیده شده‌اند، تشکیل شده است. درواقع پلای وود از تخته سلا های به هم چسبیده ساخته شده است.
این ورق کاربردهایی متنوع با طیف گسترده‌ای دارد. می‌توان از این ورق‌ها برای قالب گیری سازه‌های بتنی، ساخت مبلمان، کابینت، سازه‌های چوبی، دیوارهای چوبی و بسته بندی لوازم استفاده کرد.
این تخته به‌طور قابل توجهی از ورق‌های MDF ،لترون و … قوی‌تر است. این قدرت به خاطر نحوه قرار گیری لایه‌های چوب بر روی یکدیگر و کیفیت چوب مصرفی در آن است.
در سیستم‌های پرس ورق معمولاً از قرار دادن ورق‌ها در زوایای ۹۰ درجه (به‌صورت تار و پودی) استحکام لازم برای ورق را فراهم می‌کنند اما در پلای وود باضخامت‌های بالا، چوب‌ها در زوایای ۳۰، ۶۰، ۹۰، ۱۲۰، ۱۵۰ و ۱۸۰ درجه مرتب می‌شوند. فکر می‌کنم کاملاً قابل پیش‌بینی است که این سبک پرس و چینش تا چه حد می‌تواند به استحکام ورق بیفزاید.
موارد استفاده از پلای وود چیست؟
در کشورهای اروپایی و آمریکایی به‌طور گسترده از plywood برای ساخت کابینت آشپزخانه لوازم خانگی، میز تلویزیون، میز کار، میز جلو مبلی، استفاده می‌شود.
همچنین در بسته بندی محصولات سنگین وزن از این ورق‌ها برای ساخت جعبه‌های بسته بندی استفاده می‌شود.
از تخته‌های چند لایی ساخته شده با چوب ماهون و توس برای ساخت بدنه هواپیماهای جنگی در جنگ جهانی دوم استفاده می‌شد. این در حالی بود که در صنایع کشتی سازی هم پلای وود کاربرد زیادی داشت.
ویژگی‌های تخته چندلا (پلای وود)
استحکام بالا
این تخته‌های در مقابل ضربه، کشش و آسیب، بسیار مقاوم هستند و همچنین در زمان برش کاری و ساخت لوازم با این تخته‌ها، بسیار راحت هستید. از این تخته‌های می‌توان برای پوشش دیوارها، کف، سقف و دیگر سطوح استفاده کرد.

 

بیشتر

معرفی انواع رنگ چوب و روش‌های رنگ کاری چوب

معرفی انواع رنگ چوب و روش‌های رنگ کاری چوب
رنگ چوب انواع مختلفی دارد و روش‌های مختلفی برای اجرای رنگ بر روی چوب وجود دارد. شاید شما تجربه‌ای از رنگ کاری چوب نداشته باشید و این سؤال برایتان پیش آمده باشد که چه رنگی مناسب چوب است؟
انتخاب رنگ بر اساس، نوع سازه، محل استفاده از سازه، شرایط آب و هوایی، شرایط دمایی، شرایط سایش، سلیقه فردی و … انجام می‌پذیرد. در این نوشته بسیار ساده و بدون پرداختن به خصوصیات شیمایی و فنی رنگ‌های چوب به معرفی انواع رنگ نرده چوبی و روش‌های اجرای رنگ بر روی چوب خواهیم پرداخت تا انتخاب درستی برای رنگ سازه چوبی مورد نظرتان داشته باشید.
استفاده از رنگ فوری برای رنگ چوب:
رنگ‌های فوری رایج در بازار ایران با نام‌های سیلر، کیلر، نیم پلی استر، تمام پلی استر (پلی استر ایستاده)، رنگ‌های فوری خودرویی و … شناخته می‌شوند. البته رنگ‌های فوری محدود به این موارد نیستند و نمونه‌های نام برده شده، از شناخته شده ترین رنگ‌های فوری مورد استفاده برای چوب هستند.
با توجه به گستردگی استفاده از رنگ‌های فوری، حتماً در سازه‌های چوبی اطراف شما از پوشش‌هایی مانند نیم پلی استر یا تمام پلی استر استفاده شده است. اجازه دهید رنگ‌های فوری و دلیل نام‌گذاری این پوشش‌ها به فوری را توضیح دهیم.
در پوشش‌هایی مانند سیلر، کیلر، نیم پلی استر و … در حالت عادی مانند عسل غلیظ هستند و برای اینکه بتوانید این رنگ‌ها را با قلم‌مو یا پیستوله اجرا کنید نیاز به محلولی به نام تینر دارند. به تینر مورد استفاده برای رنگ‌های فوری، تینر فوری گفته می‌شود و مانند آب بی‌رنگ هستند؛ اما بوی بسیار تندی دارند و خاصیت خورندگی و پاک‌کنندگی بسیار بالایی دارند.
این رنگ‌ها هوا خشک نیستند و با فعل و انفعالات شیمیایی خشک می‌شوند. به‌عنوان مثال برای خشک شدن نیم پلی استر یا تمام پلی استر از موادی به نام هاردنر یا خشک کن استفاده می‌شود که این مواد با ترکیب و اندازه مشخص با محلول تینر و نیم پلی استر ترکیب می‌شوند.
رنگ‌های فوری را می‌توان با استفاده از قلم‌مو یا پیستوله بر روی چوب اجرا کرد که بهترین روش برای اجرای رنگ فوری، بهره‌گیری از پیستوله بادی هست.
سیلر، کیلر، نیم پلی استر و تمام پلی استر به رنگ عسلی هستند و پس از اجرا تأثیر چندانی بر رنگ چوب ندارند؛ اما رنگ‌های خودرویی فوری، رنگ چوب را تغییر می‌دهند و حتی می‌توان نقش و رگه چوب را با این رنگ‌ها ناپدید کرد. در رنگ کاری مبلمان، میز ناهار خوری و سرویس خواب امروزی، از رنگ‌های فوری استفاده می‌شود. به‌عنوان مثال سازه اصلی تخت خواب از چوب است؛ اما یک‌لایه رنگ روی سازه تشکیل شده و هیچ اثری از چوب نمی‌بینید.
رنگ چوب فوری مخصوص فضای داخل خانه هست و از این رنگ‌ها نمی‌توان در فضای باز استفاده کرد.
در مثال دیگر می‌توان به پوشش MDF خام با استفاده از رنگ خودرویی فوری اشاره کرد. از رنگ فوری خودرویی، برای رنگ کاری خودرو هم استفاده می‌شود و پوشش و مقاومت بسیار بالایی دارد.
برای اجرای رنگ فوری باید لوازم و تجهیزات مناسب کارگاهی داشته باشید. درواقع به‌سادگی نمی‌توان رنگ‌های فوری را بدون داشتن ابزاری مانند دستگاه سنباده و پیستوله، باکیفیت بالا اجرا کرد. شما باید حداقل یک کارگاه رنگ کاری داشته باشید تا این رنگ‌ها را در سلامت و امنیت اجرا کنید. اگر کارگاه رنگ کاری دسترسی ندارید، پیشنهاد ما استفاده از روغن‌های گیاهی مخصوص چوب است.
استفاده از رنگ روغنی برای رنگ کاری نرده چوبی:
رنگ روغنی را احتمالاً همه شما می‌شناسید. از رنگ روغنی بیشتر در صنعت فلز استفاده می‌شود. حلال رنگ روغنی تینر روغنی، بنزین یا نفت است. این رنگ مناسب رنگ چوب نیست و برای رنگ کاری چوب استفاده نمی‌شود؛ اما همان‌طور که می‌دانید ما در شکستن مرزهای خلاقیت دستی بر آتش داریم!
قدیمی‌ترین رنگ روغنی مورد استفاده در صنعت چوب روغن جلا هست. اگر خاطرتان باشد قدیمی‌ها شب عید با روغن جلا سازه‌های چوبی خانه‌شان را جلا می‌دادند. رنگ روغنی در طیف‌های رنگی گسترده تولید می‌شود و از ترکیب این رنگ‌ها هم به یک دنیا رنگ دیگر دست پیدا خواهید کرد (مانند رنگ خودرویی).
یکی از دلایل استفاده از رنگ‌های روغنی شاید قیمت ارزان و روش اجرای آسان آن دانست. حلال پیشنهادی شرکت‌های تولیدکننده برای رنگ روغنی، تینر روغنی هست؛ اما به نظر می‌رسد بنزین گزینه‌ای مناسب برای خشک شدن سریع و از بین رفتن سریع بوی رنگ روغنی باشد.
در رنگ چوب می‌توان از رنگ‌های روغنی برای تغییر رنگ شاپان استفاده کرد. به‌عنوان مثال با اضافه نمودن مقداری رنگ روغنی قرمز به شاپان، می‌توان به رنگ فندقی دست‌یافت. همچنین با اضافه نمودن رنگ مشکی به شاپان قهوه‌ای، به رنگ ونگه یا شکلاتی دست‌یافت.
در بدترین حالت، برخی با استفاده از رنگ روغنی، درب و پنجره چوبی را رنگ کاری می‌کنند و هیچ اثری از چوب باقی نخواهند گذاشت. با توجه به اینکه این دست افراد تجربه چندانی از رنگ چوب ندارند، درنهایت به کیفیت مطلوبی دست نخواهند یافت. همان‌طور که در بالا اشاره شد، قیمت ارزان و راحتی در اجرا دلایل استفاده از رنگ روغنی بر روی چوب است.
پیشنهاد نمی‌کنیم از رنگ روغنی برای پوشش دادن چوب استفاده کنید. اگر دوست دارید از رنگ روغنی استفاده کنید، حداقل یک دست سیلر روی کار اجرا کنید، سنباده بکشید و در مرحله بعد رنگ روغنی را اجرا کنید تا سیلر چوب را اشباع کند و رنگ جذب چوب نشود. برخی رنگ روغنی را بدون سیلر کاری روی کار اجرا می‌کنند که موجب ایجاد پرز روی کار خواهد شد.
از معایب رنگ روغنی بوی بسیار بد آن و مشکل بسیاری از کاربران برای از بین بردن بوی پس از رنگ کاری است. این رنگ‌ها هوا خشک هستند و باید با گردش هوا و دمای مناسب خشک شوند.
استفاده از روغن گیاهی مخصوص چوب:
روغن‌های گیاهی مخصوص چوب نسل جدید رنگ‌های مخصوص چوب هستند. این رنگ‌های جدید، با تکنولوژی روز و استفاده از روغن‌های گیاهی ساخته‌شده‌اند. از مزایای این روغن‌ها، اجرای آسان، سرعت بالا در اجرا، خشک شدن سریع و … است. حدود ۱۰ شرکت در ایران این رنگ‌ها را وارد کرده‌اند و محصولاتشان را به بازار عرضه کرده‌اند.
بیشتر روغن‌های گیاهی / پوششی مخصوص چوب شیمیایی نیستند و برای سلامتی انسان ضرر ندارد. با توجه به اینکه اجرای آن راحت هست، نیاز به تجربه و دانش خاصی برای رنگ نمودن چوب با روغن گیاهی نخواهید داشت. رنگ چوب گیاهی در انواع داخل و بیرون ساختمان تولید می‌شود و طیف گسترده‌ای از رنگ‌های مورد نظرتان را می‌توانید بر روی چوب اجرا کنید.
با توجه به ویژگی‌های روغن‌های گیاهی، از آن‌ها برای پوشش ظروف چوبی، کف‌پوش چوبی، نما چوبی و سازه‌هایی که در معرض آب و آفتاب هستند استفاده می‌شود.
به نظر می‌رسد روغن‌های گیاهی مخصوص چوب به‌زودی سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص خواهند داد و اساتید از این رنگ‌های شیمیایی و سرطان‌زا خلاص خواهند شد. در چندین نوشته به معرفی این روغن‌ها و مزایا و معایب آن پرداخته بودیم.
استفاده از لاک الکل برای رنگ چوب:
لاک الکل یکی دیگر از مواد برای رنگ چوب است. همان‌طور که از نام این رنگ مشخص هست، از دو بخش لاک و الکل تشکیل شده است. لاک از حشره‌ای به نام کوکوس به دست می‌آید و به‌صورت پولک و پودر در بازار به فروش می‌رسد. کوکوس شیره درخت انجیر را می‌مکد و مایع قهوه‌ای رنگی از خود ترشح می‌کند. بهترین لاک موجود در بازار به رنگ روشن تا زرد متمایل به نارنجی است و به آن شلاک (Shellac) گفته می‌شود.
حلال شلاک یا لاک، الکل صنعتی است و در لاک‌های بی‌رنگ، از الکل سفید استفاده می‌شود.
درگذشته با توجه به نبود رنگ‌های صنعتی برای اجرای رنگ چوب، از لاک الکل بیشتر از امروز استفاده می‌شد. روش اجرای لاک الکل ساده است و نیاز به تجهیزات خاصی ندارد. حتی با یک دستمال هم می‌توان لاک الکل را اجرا کرد.
لاک الکل گزینه بسیار خوبی برای رنگ کاری سازهای چوب است. با استفاده از لاک الکل می‌توان در کنار جلا بخشیدن به ساز چوبی، صدای خوب آن را هم حفظ نمود. رنگ چوب لاک الکل پس از خشک شدن در مقابل الکل، اسیدها و حرارت مقاومت خوبی ندارد.
رنگ‌های دکوراتیو مناسب چوب:
رنگ‌های دکوراتیو یکی دیگر از روش‌های رنگ چوب هستند. معمولاً خویش سازها (DIY) از این رنگ‌های تزئینی برای پوشش چوب استفاده می‌کنند. رنگ‌های دکوراتیو در بسته‌های کوچک و معمولاً در نوشت‌افزارها یافت می‌شود. برای اجرای رنگ دکوراتیو چوب، نیاز به دانش و تجربه خاصی نیست و فقط کافی است چوب را سنباده کاری کنید و رنگ را روی آن اجرا کنید. نمی‌توان مدل، برند یا روش خاصی را برای این رنگ‌ها معرفی کرد.
 با توجه به گستردگی استفاده از رنگ‌های دکوراتیو و سخاوتمندی چوب، تقریباً شما می‌توانید از هر رنگ برای رنگ کاری چوب استفاده کنید و این بستگی به سلیقه شما دارد. درواقع رنگ‌های دکوراتیو مناسب اجرای رنگ در تولیدات صنعتی نیستند و در حد پوشش سازه‌های دست‌ساز کوچک چوبی است.
با توجه به ورود روغن‌های گیاهی مخصوص چوب و مزایایی مانند طیف رنگی گستره، آب گریز بودن، موج نما بودن، ضد آب و دیگر مزایا، بیشتر علاقه‌مندان به رنگ کاری در این سبک، دیگر از رنگ‌های گیاهی استفاده نمی‌کنند. به‌عنوان مثال رنگ کاری سازه‌های چوبی که کودکان با آن در تماس هستند، نباید شیمیایی باشد.
استفاده از روغن‌های طبیعی:
روغن‌های طبیعی دست‌ساز یا سنتی، متفاوت از روغن‌های گیاهی / صنعتی مخصوص چوب هستند. این روغن‌ها فراوری نمی‌شوند و از فرمولاسیون خاصی برای تولید آن استفاده نمی‌شود. تقریباً شما می‌توانید از هر مایع یا واکس طبیعی برای پوشش چوب استفاده کنید. یکی از معروف‌ترین این روغن‌ها، روغن دانه کتان یا روغن برزک است. از دیگر روغن‌های طبیعی می‌توان به روغن کنجد، روغن سویا، روغن چربی حیوانی، روغن آفتابگردان، روغن نخل و … اشاره کرد.
 روغن برزک یا برزک نفوذ بسیار بالایی در چوب دارد و اگر از این روغن در چندین مرحله استفاده کنید، حتی چوب آب گریز می‌شود و مقاومت خوبی در برابر رطوبت و آفتاب پیدا می‌کند. با توجه به اینکه روغن برزک چرب است، ممکن است پس از خشک شدن چربی آن همچنان روی چوب باقی بماند و خاک را جذب کند.
ماندگاری چربی در روغن‌های طبیعی و زمان طولانی در خشک شدن دو مشکل اساسی روغن‌های طبیعی است.
روغن برزک دو تصفیه خام یکی از نمونه‌های مناسب برای رنگ چوب است. قیمت روغن برزک در بازار هر لیتر بین ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان است.
اگر روغن برزک در اختیار ندارید، می‌توانید از روغن کنجد استفاده کنید. مقدار نفوذ روغن کنجد، به‌مراتب بیشتر از روغن برزک است؛ اما قیمت بالاتری دارد. درواقع می‌توان روغن‌های گیاهی مخصوص چوب را نمونه بهینه‌شده، صنعتی و مدرن روغن‌های گیاهی سنتی دانست که ایرادات آن‌ها را ندارد.
واکس چوب طبیعی:
واکس‌های طبیعی هم‌نسل جدید رنگ چوب هستند که از روش‌های قدیمی ساخت رنگ الهام گرفته‌شده‌اند. به‌عنوان مثال درگذشته روغن برزک و موم عسل را به هم با گرمای بسیار پایین ترکیب می‌کردند تا یک واکس طبیعی و مقاوم‌تر به نسبت روغن برزک تنها ایجاد شود.
شرکت‌های تولیدکننده هم از همین ترکیبات و دیگر مواد طبیعی و شیمیایی، به واکس‌هایی دست‌یافت‌اند که در رنگ‌ها و حتی بوها مختلف به بازار عرضه می‌شود.
معمولاً واکس چوب به‌راحتی قابل‌اجرا است و هیچ تکنولوژی و دستگاه عجیبی برای اجرای آن وجود نداد. درواقع این پوشش‌ها آمده‌اند که اجرای رنگ چوب را برای شما آسان و ساده کنند و هیچ دغدغه‌ای برای اجرای رنگ نداشته باشید. شما می‌توانید حتی با استفاده از یک دستمال تمیز یا تکه ابر هم واکس چوب را اجرا کنید.
رنگ پلی اورتان چوب:
رنگ‌های پلی ارتان در انواع مختلفی در بازار وجود دارند و طیف گسترده‌ای از این رنگ‌ها در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد. پلی اورتان دنیای بزرگی دارد و شما می‌توانید در صنعت فلز و چوب و ساختمان و راه و … از رنگ‌های پلی اورتان استفاده کنید.
در صنعت چوب از رنگ‌های پلی اورتان برای آب گریز نمودن چوب استفاده می‌شود. رنگ‌های پلی اورتان بسیار مقاوم هستند و حتی در صنعت کشتی‌سازی برای پوشش جداره داخلی و بیرونی کشتی هم از این نوع رنگ‌ها استفاده می‌شود. پس می‌توان به این رنگ‌ها به‌عنوان یک پوشش مقاوم اعتماد کرد.
در برخی موارد دیده‌ایم در صندلی‌های چوبی پارک‌ها و مبلمان شهری از رنگ پلی اورتان به‌عنوان پوشش چوب استفاده می‌شود که درواقع این روش برای چوب گزینه مناسبی نیست. در روزها و ماه‌های ابتدایی این رنگ نمایی بسیار زیبا دارد و مانند یک شیشه روی کار نشسته است؛ اما پس گذشت مدت‌زمان کوتاهی مشاهده خواهید کرد که رنگ ترک‌خورده و از بین رفته است.
یکی از پرکاربردترین موارد استفاده از رنگ پلی اورتان، پوشش سطح میز ناهار خوری و سازه‌هایی هست که با آب و رطوبت در تماس هستند. معمولاً این پوشش‌ها مانند نیم پلی استر رنگ عسلی ندارند و پس از اجرای آن بر روی رنگ سفید صدفی، تغییر رنگ نخواهید داشت.
یکی از مشکلات پیش روی رنگ کارهای چوب، تغییر رنگ سفید پوششی است. معمولاً این رنگ‌ها پس از مدتی کمی زرد می‌شوند و تراوت و شادابی اول را ندارند. مشکل آن‌ها استفاده از نیم پلی استر است. پیشنهاد ما به شما، استفاده از رنگ‌های پلی اورتان برای پوشش رنگ‌های فوری هست.
رزین‌های اپوکسی چوب:
رزین اپوکسی و به‌خصوص رزین اپوکسی چوب یکی از محبوب‌ترین روش‌های پوشش چوب در ماه‌های اخیر شده است. مجموعه‌های زیادی در ایران مشغول به ساخت سازه‌های چوبی ساخته شده با رزین یا بهتر بگوییم پوشش داده شده با رزین هستند. رزین انواع مختلفی دارد و با توجه به خصوصیاتش، بسیاری از محدودیت‌های پیش رو اساتید در ایده پردازی‌هایشان را برداشته است.
شما می‌توانید بر روی یک صفحه چوبی از یک میلی‌متر تا چند سانتی‌متر رزین اپوکسی اجرا کنید. یکی از محبوب‌ترین روش‌های استفاده از رزین اپوکسی، استفاده از رزین و اسلب چوبی در کنار هم است. شما می‌توانید حتی یک‌تکه نامنظم و شکسته اسلب چوبی را در داخل یک قالب قرار دهید و با اضافه کردن مقداری رزین اپوکسی به آن، به یک صفحه تشکیل شده از رزین و چوب دست پیدا کنید.
رزین اپوکسی بسیار مقاوم است و امکان ایجاد طرح‌ها و رنگ‌های مختلفی از آن را خواهید داشت.
رزین اپوکسی از خانواده رزین‌های دوجزئی است که این دو جزء باید باهم ترکیب شوند تا یک قالب رزینی تشکیل شود. یک جزء از این دو، رزین و جزء دیگر هاردنر یا خشک کن است. مطمئناً در فضای مجازی ایده‌ها و تصاویر و ویدئوهای زیادی درزمینهٔ رزین اپوکسی دیده‌اید که برای شما جذاب بوده است.
اجرای رزین اپوکسی روی چوب به همین سادگی که در ویدئوها مشاهده می‌کنید، نیست. شما باید ابتدا رزین‌ها را بشناسید، بدانید کارگاه رزین اپوکسی چه ویژگی‌هایی دارد، تجربه در نجاری داشته باشد و در مرحله بعد، شروع به کار با رزین کنید. 
پتینه چوب
پتینه چوب دنیای عجیب و پیچیده‌ای دارد. نمی‌توان سبک، روش، ابزار، ماده، رنگ مشخصی را برای این سبک از رنگ کاری چوب را به‌طور مشخص نام برد. شما می‌توانید از هر رنگ و طرحی برای پوشش سطح چوب به کار بگیرید و نمای آن را تغییر دهید.
با این توضیحات قرار نیست این سبک را زیر سؤال ببریم و از ارزش آن بکاهیم؛ اما اگر مروری بر آثاری که با نام پتینه تولید می‌شود نگاهی بی اندازید، به گستردگی و تفاوت در سبک کار پی خواهید برد.
گاهی پتینه با رنگ روغنی اجرا می‌شود و گاهی با رنگ فوری، گاهی با رنگ پلاستیک اجرا می‌شود و گاهی با رنگ‌های دکوراتیو… همه‌ی این نمونه کارها زیبایی خود را دارند و ارزشمند هست.
برای اجرای پتینه نیاز به ابزار خاصی نیست. حتی در خانه و با کمترین فضا و تجهیزات می‌توانید از رنگ‌های پتینه استفاده کنید و لوازم چوبی خانه تا را رنگ کنید. از پتینه بیشتر برای رنگ کاری سازه‌های قدیمی چوبی و لوازمی که رنگ آن‌ها از بین رفته و پر از خط و خش هستند، استفاده می‌شود.

بیشتر

معرفی انواع اره دستی نجاری برای برش چوب و کاربرد ا

معرفی انواع اره دستی نجاری برای برش چوب و کاربرد اره های مخصوص چوب
اره دستی نجاری یکی از ابزارهای مورد استفاده در صنعت چوب و نجاری است. نجاری، صنعتی با قدمت چند هزارساله است که از دیرباز همراه بشر بوده و درگذر زمان نه‌تنها از بین نرفته است بلکه روز به روز کامل‌تر و پیشرفته‌تر نیز شده است. ابزار این صنعت نیز به مرور زمان دستخوش تغییراتی در نوع، جنس و شکل ظاهری شده‌اند و طبیعتاً به سمت تکامل رفته‌اند و امروزه به مدد این ابزار مدرن و البته ذوق نجاران شاهد خلق سازه‌های چوبی زیبا هستیم که حس و حالی از گرما و زیبایی طبیعت را به محیط زندگی و کار انسان می‌بخشند.
اره دستی چوب بری یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین ابزار موجود در صنعت نجاری است. در کل به هر ابزاری که کار برش چوب را انجام می‌دهد اره نجاری می‌گویند. اره‌ها از یک تیغه، زنجیر یا سیمی با یک لبه تیز دندانه‌ای ساخته می‌شوند.
اره‌های نجاری به دو دسته کلی اره‌های دستی و اره‌های برقی طبقه‌بندی می‌شوند. هرکدام از این طبقه‌بندی‌ها نیز برای خود انواع مختلفی را دارند که در این نوشته با انواع اره دستی نجاری آشنا خواهید شد و به‌اختصار کاربرد هرکدام از آن‌ها را توضیح می‌دهیم.
با پیشرفت تکنولوژی تغییرات زیادی در اکثر زمینه‌های صنعتی و هنری دنیا پدید آمده است، صنعت چوب و نجاری نیز از این قاعده مستثنا نیست و پیشرفت روزافزون تکنولوژی باعث به وجود آمدن انواع جدید و کاربردی‌تر ابزارهای نجاری ازجمله اره‌های دستی و برقی شده است.
انتخاب اره دستی نجاری مناسب
با توجه به جنس چوب و نوع کاری که قرار است انجام شود، نوع اره انتخابی فرق می‌کند و گاهی برای ساخت یک سازه چوبی نیاز به استفاده از چند نوع اره دستی چوب برای شرایط و مصارف مختلف است. یکی از شاخصه‌های انتخاب اره، تعداد دندانه‌ها در هر اینچ و ریزودرشت بودن این دندانه‌ها است.
هرچه دندانه‌ها ریزتر باشد و در هر اینچ تعداد دندانه بیشتری روی اره باشد، برشی که ایجاد می‌شود منظم‌تر و دقیق‌تر خواهد بود.
از اره با دندانه‌های درشت‌تر برای سطوح نرم‌تر و از اره با دندانه‌های ریزتر برای سطوح سخت‌تر استفاده می‌کنند. هرچه اندازه دندانه‌ها درشت‌تر باشد برش چوب زمان کمتری خواهد برد ولی دقت پایین‌تری خواهد داشت.
وجه تمایز دیگر اره‌ها این است که در بعضی از اره‌ها تیغه‌ها یک‌طرفه هستند و در بعضی دیگر دو طرفه یا دو لبه. به بیان بهتر وقتی‌که از یک اره با تیغه‌های دو طرفه استفاده می‌کنیم، هم در مسیر رفت و هم در مسیر برگشت عمل برش چوب انجام می‌شود.
دراین‌بین از شناخت کیفیت یک اره نباید غافل شد، یکی از شاخصه‌های انتخاب یک اره خوب یکدست بودن زاویه تمام دنده‌ها است و شاخصه دیگر این‌که تیغه اره نباید انحنای خاصی داشته باشد. بهتر است تیغه اره به شکل مخروط باشد تا به‌راحتی از درون چوب بیرون بیاید و کار با آن راحت باشد.
اره‌های دستی می‌توانند تیغه‌هایی به شکل نوار باریک فلزی و کوتاه داشته باشند. جنس سیمی و مویی از دیگر انواع این تیغه‌ها است. به عنوان مثال از اره مویی برای برش چوب در هنر معرق کاری استفاده می‌شود.
اره‌های ماشینی دارای سه نوع تیغه گرد مانند اره دیسکی، نواری با طول کوتاه مانند اره چکشی، و نواری بدون انتها مانند اره فلکه هستند که به دستگاه مخصوص خود بسته می‌شود.
جنس تیغه‌ها در زمان مصریان از جنس مس بود اما امروزه از فولاد است و دندانه‌ها آبکاری می‌شود. هرچه تیغه‌اره و دندانه‌ها تیزتر باشند به همان اندازه بریدن چوب آسان‌تر، سریع‌تر و با صرف انرژی کمتری انجام می‌شود و برش دقیق‌تری را برای ما به ارمغان می‌آورد.
تقسم بندی اره دستی نجاری بر اساس نوع برش
اره‌های عرضی‌بُر
این اره‌ها برخلاف جهت الیاف چوب حرکت می‌کنند، بنابراین تیغه‌های این اره‌ها باید دو طرفه باشد و در دو جهت رفت و برگشت چوب را ببرد.
اره‌های طولی بُر
این اره‌ها در جهت الیاف چوب یا همان طول چوب حرکت می‌کنند، بنابراین تیغه‌های این اره‌ها یک‌طرفه است و فقط در جهت برگشت چوب را می‌برد.

بیشتر

۸ نکته برای بهبود عملکرد کارگاه نجاری که نادیده گر

بهبود عملکرد کارگاه نجاری ازجمله خواسته‌هایی است که همه ما فعالان صنعت چوب به آن توجه ویژه‌ای داریم. همه دوست دارند در ...

بیشتر
کالای شما به سبد خریدتان اضافه شد

تعداد